به وسیله ای که برای شناسایی مشخصات شیمیایی، فیزیکی و مقاومتی لایه های سطحی یا زیر سطحی خاک استفاده می شود، دستگاه حفاری می گویند. شیوه کار این دستگاه ها به این گونه است که با سوراخ کردن زمین تا عمق های مختلف به بررسی زمین می پردازند.
شاید جالب باشد بدانید که حفاری از قدیمی ترین و معمول ترین روش های شناسایی خاک در مناطق کوناگون محسوب می شود. به این معنا که به واسطه حفاری، دسترسی هایی مستقیم به محیط زیر سطحی صورت می گیرد. به این ترتیب علاوه بر شناسایی ظاهر خاک، پی و سنگ هایی که در لایه ها وجود دارد، امکان آزمایش های صحرایی و عمومی فراهم خواهد شد.
دستگاه های حفاری و اجزای تشکیل دهنده آن
برای آن که بیشتر با انواع دستگاه حفاری ژئوتکنیک آشنا شوید، لازم است در باب ساخت و اجزای آن بیشتر بدانید. به طور کلی این دستگاه ها همان طور که اشاره شد به دو روش دستی و ماشینی قابل استفاده هستند که در روش ماشینی، با دستگاه هایی با انواع مختلف مواجه خواهید شد.
عمر مفیدی که برای این دستگاه ها در نظر گرفته شده است بسته به طریقه استفاده و نگهداری درست، تا دوره های بیست ساله تخمین زده شده است.
به طور کلی این دستگاه ها دارای اجزای زیر هستند:
-مولد؛ به عنوان سیستم انتقال نیرو و سیستم دوران که می تواند از طریق دیزل، نیروی فشار باد یا دینام مجهز شود.
-دنده کرانویل
-گیبرکس
-اسپندیل
-رادهای حفاری
-مته و سرمته
-پمپ آب که بسته بر هر مدلی دارای ظرفیت هایی از ۷۵ تا ۲۴۰ لیتر است
-آچارها و ابزار آلات تجهیزاتی
انواع ماشین آلات و تجهیزات حفاری ژئوتکنیک معدنی
حفاری ژئوتکنیک به صورت دستی با وجود مزایای از قبیل ارزان بودن، سهولت دسترسی و مسائلی از این قبیل، برای کارگران دارای ریسکهای جانی قابل توجهی است. به همین دلیل نه تنها برای اعماق بیش از ۲۰ متر، که برای هر چاه عمیقی توصیه میشود از تجهیزات حفاری ماشینی استفاده شود. در حال حاضر انواع مختلفی از خدمات حفاری ژئوتکنیک در دسترس میباشد که معمولا ساخت کشورهای اروپایی، چین، ژاپن و ایالات متحده میباشند.
مهمترین تجهیزات حفاری ژئوتکنیک که تا کنون در آرمیکو از آنها بهره بردهایم، شامل ماشینآلاتی همچون این موارد هستند:
-دستگاه حفاری مغزه گیرskb5
-دستگاه حفاری ژئوتکنیک HDS-500
-دستگاه حفاری رستون ۶۰
-دستگاه حفاری ogb
-دستگاه حفاری xy2b
-دستگاه روتاری موبیل B47 با توانایی حفاری تا عمق ۷۰ متر
-دستگاه روتاری OGB با توانایی حفاری تا ۳۰ متر
-دستگاه روتاری اسکی D750 با توانایی حفاری ۱۵۰ متر
برای انتخاب نوع مناسب این دسته از تجهیزات حفاری باید به موارد مختلفی در مورد خاک و زمین مورد نظر برای حفر گمانه، دقت کرد.
تجهیزات حفاری ژئوتکنیک ضربه ای
از روش ضربهای بیشتر برای خرد کردن سنگهای سخت استفاده میگردد. با حفاری ضربه ای ژئوتکنیک، نمونههایبکر به وفور قابل دسترسی خواهند بود. این نوع از حفاری برای چاههای عمیق، بسیار کاربردی خواهد بود.
تجهیزات حفاری ژئوتکنیک دورانی
این مکانیزم برای حفاری در اعماق زیاد مناسب است. تجهیزات حفاری ژئوتکنیک دورانی گمانههای از ۴۰ تا ۲۰۰ میلیمتر را میتواند در اختیار ما قرار دهد. سرعت این روش به نسبت از سایر روشها بهتر بوده و بیشتر در حفاری برای اکتشاف نفت و گاز مورد بهرهبرداری قرار میگیرد.
تجهیزات حفاری ژئوتکنیک دورانی
این مکانیزم برای حفاری در اعماق زیاد مناسب است. تجهیزات حفاری ژئوتکنیک دورانی گمانههای از ۴۰ تا ۲۰۰ میلیمتر را میتواند در اختیار ما قرار دهد. سرعت این روش به نسبت از سایر روشها بهتر بوده و بیشتر در حفاری برای اکتشاف نفت و گاز مورد بهرهبرداری قرار میگیرد.
انواع سرمته و لوازم حفاری ژئوتکنیک معادن
از دیگر تجهیزات مهم در حفاریهای ژئوتکنیک، باید به قطعات موسوم به سرمته اشاره نمود. اما مته در تجهیزات حفاری ژئوتکنیک چیست و دقیقا چه کاری انجام میدهد؟ متهها به مانند هر ماشین حفاری دیگری، در دو نوع دستی و ماشینی دسته بندی میشوند. متههای مورد استفاده در حفاری ژئوتکنیک، میتوانن به صورت حلزونی توپر و پیوسته یا تو خالی حلزونی باشند. حفاری متهای ماشینی به نام جام حفار یا اوگر باکت هم مشهور است.
بیشتر متههای گمانهزن ژئوتکنیک ماشینی از نوع حلزونی تو پر بوده و توسط نیروی هیدرولیک به پیش میروند. در این روش، گمانه قطعات خرد شده خاک و اوگر به همراه سرمته توسط کابل استخراج میشوند. در استخراج گمانه به کمک متههای حلزونی توخالی نمونه گیری بدون نیاز به خروج اوگر از داخل گمانه، انجام میگردد.
چنانچه در حوزه کاری خود به مشکلی برخورد کردهاید و در جستجوی فرد و یا شرکتهای توانمند برای حل مشکلتان هستید می توانید با عضویت در سامانه گلوپ و ثبت مشکل خود با این افراد و شرکت ها ارتباط برقرار کنید.
برای مشاهده مطالب بیشتر به گلوپ پلاس مراجعه فرمایید.