فراوری مواد معدنی در واقع علم دستیابی به ماده ای (عنصر یا ترکیب) با ارزش، از سنگ معدن است. این ماده با ارزش می تواند کنسانتره، عنصر خالص، یا یک ترکیب شیمیایی جدید (قابل عرضه) باشد. می توان گفت فراوری مواد معدنی شامل سه بخش اساسی است: ۱- فراوری کلاسیک (جدایش کانی های با ارزش) ۲- هیدرومتالورژی و ۳- پیرومتالورژی که که متاسفانه مباحث پیرومتالورژی در چارت دروس مهندسی فراوری مواد معدنی در ایران قرار ندارد. فراوری مواد معدنی در دنیا اکثرا جزو دپارتمان های مهندسی شیمی و یا متالورژی است و در برخی کشورها مانند ایران یکی از گرایش های مهندسی معدن می باشد. همانطور که می دانید فراوری مواد معدنی یکی از چهار گرایش اصلی مهندسی معدن است که در این مقاله سعی کردیم بهترین دانشگاه های ایران در رشته مهندسی فراوری مواد معدنی را بر اساس یکی از مهم ترین شاخص ها یعنی اساتید، بررسی و عنوان کنیم. با نهایت احترام به همه اساتید و تمامی مراکز علمی کشور که در این حوزه مشغول به تدریس و تحقیق هستند و نامی از آن ها برده نشده، در اینجا لیستی از ۷ دانشگاه برتر ایران با توجه به تعداد هیئت علمی، دانشگاه، مرتبه علمی، دانشگاه محل اخذ مدارج علمی و شاخص اندیس h اساتید آورده شده است.

ابتدا از دانشگاه های تهران در گرایش فراوری شروع می کنیم:

مطمئنا در تمامی رشته ها، معمولا دانشگاه های تهران جزو بهترین ها هستند. در تهران، گرایش فراوری مواد معدنی تنها در سه دانشگاه تدریس شده و دانشجو می پذیرد، که در ادامه به آن ها می پردازیم.

۱- دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی تکنیک تهران):

همانطور که می دانید یکی از معتبر ترین و قدیمی ترین دانشکده های مهندسی را دانشگاه صنعتی امیرکبیر دارد. اساتید بسیار بزرگی در رشته مهندسی معدن در دانشگاه صنعتی امیرکبیر مشغول تدریس هستند. صنعتی امیرکبیر از ۵ هیئت علمی در گرایش فراوری مواد معدنی با مرتبه های علمی: ۲ استاد تمام، ۱ دانشیار و ۲ استادیار بهره مند است.

دکتر مهدی ایران نژاد:

بهترین اساتید فراوری مواد معدنی

دکتر مهدی ایران نژاد با مرتبه استاد تمام، یکی از برجسته ترین اساتید ایران در حوزه فراوری و به خصوص هیدرومتالورژی هستند. ایشان مدرک دکتری خود را از دانشگاه de lorraine (لوران) فرانسه اخذ کرده اند و از نظر h-index (34) و ۳۷۷۳ Citations دومین استاد پر استناد کشور در فراوری مواد معدنی می باشند.

دکتر بهرام رضایی:

بهترین اساتید فراوری مواد معدنی

اگر کتب فارسی در زمینه فلوتاسیون را مطالعه کرده باشید، بی شک اسم دکتر بهرام رضایی را تاکنون بسیار شنیده اید. ایشان با درجه استاد تمام با تالیف و ترجمه کتاب هایی خصوصا در زمینه فلوتاسیون یکی از شاخص ترین اساتید در این حوزه می باشند. ایشان با h-index 31 و citations 3302 جزو اساتید پراستناد فراوری مواد معدنی در ایران می باشند. دکتر رضایی مدرک کارشناسی خود را در دانشگاه Karnataka هند، و مدرک کارشناسی ارشد و دکتری خود را از دانشگاه gulbarga هند اخذ کرده اند.

دکتر علی اکبر عبداله زاده:

بهترین اساتید فراوری مواد معدنی

دکتر عبدالله زاده با مرتبه علمی دانشیاری از اساتید به نام دانشگاه کاشان و از اساتید مدعو دانشگاه امیرکبیر می باشند. ایشان مدرک کارشناسی ارشد و دکتری خود را از دانشگاه لورن فرانسه اخذ کرده اند.

دکتر حسین کامران حقیقی:

بهترین اساتید فراوری مواد معدنی

دکتر حقیقی با مرتبه علمی استادیاری، از اساتید صنعت دیده و با تجربه در فراوری مواد معدنی هستند. ایشان کارشناسی ارشد و دکتری خود را از دانشگاه صنعتی امیرکبیر اخذ کرده اند.

دکتر فاطمه السادات حسینیان:

بهترین اساتید فراوری مواد معدنی

دکتر حسینیان با مرتبه علمی استادیاری از اساتید جوان و با آینده کشور می باشند.

۲- دانشگاه تهران:

دانشگاه جامع و یکی از معتبرترین دانشگاه های ایران و منطقه قطعا دانشگاه تهران است. گرایش مهندسی فراوری مواد معدنی دانشگاه تهران نیز ازین قاعده مستثنا نبوده و از بهترین اساتید در این حوزه بهره مند است. دانشگاه تهران دارای ۴ هیئت علمی: ۲ استاد تمام و ۲ دانشیار می باشد.

شاید همه ما گرایش فراوری را با کتاب های کانه آرایی دکتر نعمت الهی بشناسیم، دکتر نعمت اللهی اولین دکتری فراوری ایران با تالیف کتاب های کانه آرایی نام خود را در این حوزه برای همیشه جاودان کردند. ایشان مدرک دکتری خود را از دانشگاه اورلئان فرانسه اخد کردند و اساتید بازنشسته دانشگاه تهران می باشند.

همچنین پیش از عنوان کردن اساتید شاغل در دانشگاه تهران، ذکر نام مرحوم دکتر فرزانگان که از اساتید برتر این حوزه بودند خالی از لطف نیست. ایشان مدرک دکتری خود را از دانشگاه مک کیل کانادا اخذ کردند و اساتید خوش اخلاق و خوش بیان در این حوزه بودند. خداوند روح ایشان را قرین رحمت قرار دهد.

دکتر سیدضیاء الدین شفائی:

بهترین اساتید فراوری مواد معدنی ایران

اگر اسم دکتر فتحی حبشی را تاکنون شنیده باشید حتما اسم دکتر شفائی را نیز شنیده اید. ایشان با ترجمه کتاب های هیدرومتالورژی دکتر حبشی یکی از استاتید شناخته شده این حوزه هستند. ایشان مرتبه علمی استاد تمام داشته و مدرک دکتری خود را از دانشگاه لیدر انگلستان اخذ کرده اند. ایشان با h-index 22 یکی از اساتید پر استناد در این حوزه می باشند.

دکتر محمد نوع پرست:

بهترین اساتید فراوری مواد معدنی ایران

دکتر نوع پرست استاد تمام مهندسی فراوری مواد معدنی بوده و مدرک دکتری خود را از دانشگاه مک کیل کانادا اخذ کرده اند، ایشان از نظر شاخص h-index با عدد ۲۷ یکی از موفق ترین محققین این حوزه شناخته می شوند.

دکتر هادی عبداللهی:

بهترین اساتید فراوری مواد معدنی ایران

دکتر عبداللهی با مرتبه علمی دانشیاری، مدرک کارشناسی ارشد و دکتری خود را از دانشگاه تهران اخد کرده اند.

دکتر مهدی قراباغی:

بهترین اساتید فراوری مواد معدنی ایران

دکتر قراباغی با مرتبه علمی دانشیاری یکی از اساتید جوان صاحب نام در حوزه فراوری مواد معدنی هستند. ایشان با h-index 27 یکی از بهترین محققین در این زمینه می باشند. ایشان کارشناسی ارشد خود را در دانشگاه تهران و کارشناسی ارشد خود را در دانشگاه صنعتی امیرکبیر اخذ کرده اند.

دکتر محمد کلاه دوزان:

دکتر کلاه دوزان، دانشیار دانشگاه تهران بوده و مدرک دکتری خود را از دانشگاه Queen’s کانادا اخد کرده اند. ایشان اکنون شاغل در شرکت Valvoline در آمریکا می باشند. 

۳- دانشگاه تربیت مدرس:

دانشگاه تربیت مدرس یکی از بهترین دانشگاه های ایران در مقطع تحصیلات تکمیلی ارشد و دکتری می باشد. اساتید شناخته شده ای در این دانشگاه مشغول تدریس و پژوهش هستند. دانشگاه تربیت مدرس دارای ۴ هیئت علمی: ۱ استاد تمام و ۱ دانشیار و ۲ استادیار می باشد.

دکتر محمود عبداللهی:

بهترین اساتید فراوری مواد معدنی ایران

دکتر عبداللهی یک فرد نام آشنا در این حوزه هستند، مخصوصا به واسطه ترجمه کتاب، در کنار دکتر شفائی به عنوان مترجمین کتاب هیدرومتالورژی فتحی حبشی. ایشان استاد تمام فراوری بوده و مدرک دکتری خود را از دانشگاه لیدز انگلستان اخذ کرده اند.

دکتر محمدرضا خالصی:

بهترین اساتید فراوری مواد معدنی ایران

دکتر خالصی با مرتبه علمی دانشیاری، دکتری خود را از دانشگاه لاوال کانادا اخذ کرده اند. با توجه رزومه علمی و پژوهشی، ایشان یکی از اساتید آینده دار دانشگاه تربیت مدرس خواهد بود.

دکتر سیما محمد نژاد:

بهترین اساتید فراوری مواد معدنی ایران

دکتر محمد نژاد با مرتبه علمی استادیار، دکتری خود را از دانشگاه ملبورن استرالیا اخذ کرده اند.

دکتر مهدی محسنی:

بهترین اساتید فراوری مواد معدنی ایران

دکتر محسنی با مرتبه علمی استادیار، دکتری خود را از دانشگاه تربیت مدرس اخذ کرده اند.

دانشگاه صنعتی اصفهان:

دانشگاه صنعتی اصفهان یکی از برترین دانشگاه های صنعتی کشور که هرساله در رنکینگ جهانی، یکی از برترین دانشگاه های ایران و منطقه بوده است. در ادامه با اساتید این دانشگاه در حوزه فراوری آشنا خواهید شد. دانشگاه صنعتی اصفهان دارای ۴ هیئت علمی: ۲ استادیار و ۲ دانشیار می باشد.

دکتر علی احمدی:

بهترین اساتید فراوری مواد معدنی ایران

دکتر احمدی با مرتبه علمی دانشیاری، دکتری خود را از دانشگاه شهید باهنر کرمان اخذ کرده اند. 

دکتر مهدی نصیری سروی:

بهترین اساتید فراوری مواد معدنی ایران

دکتر نصیری با مرتبه علمی استادیاری، دکتری خود را از دانشگاه ملبورن استرالیا اخذ کرده اند. 

دکتر ابراهیم عظیمی:

بهترین اساتید فراوری مواد معدنی ایران

دکتر عظیمی با مرتبه علمی استادیاری، کارشناسی ارشد خود را از دانشگاه شهید باهنر کرمان و دکتری خود را از دانشگاه آلبرتا کانادا اخد نموده اند.

دکتر سید محمد رئوف حسینی:

بهترین اساتید فراوری مواد معدنی ایران

دکتر رئوف حسینی با مرتبه علمی دانشیاری، دکتری خود را از دانشگاه شهید باهنر کرمان اخذ کرده اند. 

امکان ندارد از مهندسی معدن صحبت شود و نام یزد و کرمان آورده نشود. دو استان با بزرگترین و با ارزش ترین ذخایر معدنی کشور دارای دانشگاه های معتبر در این حوزه نیز هستند.

دانشگاه یزد:

دانشگاه یزد یکی از بهترین دانشگاه های ایران در رشته مهندسی معدن می باشد. این دانشگاه به دلیل ارتباط خوب و نزدیک بودن باه معادن بزرگی چون چغارت، چادرملو و … از فرصت های تجربه کاری در کنار پژوهش برای تعلیم بهتر دانشجویان بهره می برد. دانشگاه یزد دارای ۳ هیئت علمی: ۲ استادیار و ۱ دانشیار می باشد.

دکتر علی دهقانی:

بهترین اساتید فراوری مواد معدنی ایران

دکتر دهقانی گل سرسبد اساتید فراوری دانشگاه یزد، دانشیار بازنشسته دانشگاه یزد می باشند. ایشان دکتری خود را از دانشگاه ایمپریال کالج که یکی از بهترین دانشگاه های دنیاست اخذ کرده اند، ایشان اکنون شاغل در شرکت Weir در انگلستان هستند.

دکتر رضا دهقان:

بهترین اساتید فراوری مواد معدنی ایران

دکتر دهقان با مرتبه علمی دانشیاری، دکتری خود را از دانشگاه تهران اخذ کرده اند. 

دکتر محمدرضا صمدزاده:

بهترین اساتید فراوری مواد معدنی ایران

دکتر صمدزاده با مرتبه علمی استادیاری، دکتری خود را از دانشگاه تهران اخذ کرده اند. 

دکتر حجت نادری:

بهترین اساتید فراوری مواد معدنی ایران

دکتر نادری با مرتبه علمی استادیاری، دکتری خود را از دانشگاه تربیت مدرس اخذ کرده اند. 

دانشگاه صنعتی سهند تبریز:

دانشگاه صنعتی سهند تبریز یکی از برترین دانشگاه های صنعتی کشور، استاتید بسیار برجسته ای در حوزه معدن و فراوری مواد معدنی دارد. این دانشگاه دارای ۴ هیئت علمی: ۲ استاد تمام و ۱ دانشیار  و۱ ۱ استادیار می باشد.

دکتر پرویز پورقهرمانی:

بهترین اساتید فراوری مواد معدنی ایران

دکتر پور قهرمانی استاد تمام فراوری مواد معدنی و اساتید بنام در صنایع غرب کشور می باشند. ایشان مدرک دکتری خود را از دانشگاه صنعتی Luleå کشور سوئد اخذ کرده اند.

دکتر والح آقازاده:

بهترین اساتید فراوری مواد معدنی ایران

دکتر آقازاده استاد تمام فراوری مواد معدنی می باشند، ایشان نیز مدرک دکتری خود را از دانشگاه صنعتی Luleå کشور سوئد اخد کرده اند.

دکتر جواد وظیفه مهربانی:

بهترین اساتید فراوری مواد معدنی ایران

دکتر جواد وظیفه مهربانی، با مرتبه دانشیاری مدرک دکتری خود را از دانشگاه تهران اخذ نموده اند.

دکتر امیر معبودی:

بهترین اساتید فراوری مواد معدنی ایران

دکتر معبودی با مرتبه استادیاری، مدرک دکتری خود را از دانشگاه تهران اخذ نموده اند.

حسن ختام این مقاله را با دانشگاه شهید باهنر کرمان به پایان می رسانیم، شاید به جرئت بتوان گفت یکی از قوی ترین دانشگاه ها از نظر هیئت علمی در فراوری مواد معدنی، دانشگاه شهید باهنر کرمان است.

دانشگاه شهید باهنر کرمان:

دانشگاه شهید باهنر کرمان دارای ۴ هیئت علمی: ۲ استاد تمام و ۲ دانشیار می باشد.

دکتر محمد رنجبر:

بهترین اساتید فراوری مواد معدنی ایران

استاد تمام دانشگاه شهید باهنر کرمان و جزو دانشمندان برتر دنیا در این حوزه با ۳۹۰۶ استناد علمی و h-index 34 برترین استاد معدنی ایران از این حیث می باشند. ایشان با سال ها پژوهش در حوزه های مهندسی فراوری، جداسازی، نفت و … آمار بسیار قابل توجهی را از خود بجای گذاشته اند. دکتر رنجبر مدرک کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری خود را از دانشگاه صنعتی کلاوستال آلمان اخذ نموده اند. 

دکتر حسن حاجی امین شیرازی:

بهترین اساتید فراوری مواد معدنی ایران

دکتر شیرازی دانشیار دانشگاه و یکی از قدیمی ترین اساتید دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه شهید باهنر کرمان می باشند. ایشان مدرک دکتری خود را از دانشگاه ناتینگهام انگلستان یکی از بهترین دانشگاه های بریتانیا اخذ نموده اند.

دکتر عباس سام:

بهترین اساتید فراوری مواد معدنی ایران

دکتر سام استاد شناخته شده صنعت مس و آهن در ایران، با مرتبه علمی دانشیاری، یکی از برترین اساتید این حوزه هستند. ایشان مدرک دکتری خود را از دانشگاه مک گیل کانادا اخذ نموده اند.

دکتر صمد بنیسی:

بهترین اساتید فراوری مواد معدنی ایران

شاید صحبت کردن در مورد دکتر بنیسی در این مقاله نیاز نباشد، چرا که قطعا همه مهندسین فراوری با نام و آوازه ایشان آشنا هستند. دکتر بنیسی به واسطه پژوهش های صنعتی و کنفرانس های داخلی و خارجی شاید معروف ترین و شناخته شده ترین استاد معدنی ایران باشند. ایشان مدرک دکتری خود را از دانشگاه مک گیل کانادا اخذ نموده و در حال حاضر مدیر و موسس مرکز تحقیقات کاشیگر، یکی از برترین مراکز تحقیقات فراوری در آسیا می باشند. دانشجویان وی معتقدند ایشان بهترین استاد در نحوه بیان مطالب علمی، و دیسپلین در تدریس و کارهای پژوهشی می باشند. دکتر محسن یحیایی استاد دانشگاه کوئینزلند استرالیا و مدیر مرکز تحقیقات JKMRC (یکی از بزرگترین مراکز تحقیقات فراوری دنیا) دانش آموخته ایشان می باشد.

عضو هیأت علمی دانشگاه به کسانی اطلاق می‌شود که به موجب قرارداد پیمانی، رسمی‌آزمایشی یا رسمی‌قطعی در دانشگاه خاصی استخدام شده و در آنجا به فعالیت آموزشی و یا پژوهشی مشغول هستند. بر حسب وظایف محوله، عضو هیأت علمی‌ ممکن است «عضو هیأت علمی‌ آموزشی» یا «عضو هیأت علمی‌ پژوهشی» باشد. اکثریت قاطع اعضای هیأت علمی ‌دانشگاه آموزشی هستند که وظیفه آنها در درجه اول آموزش است در حالی که تعداد کمی‌نیز پژوهشی هستند که عمده فعالیت آنها انجام فعالیت‌های پژوهشی است.

اعضای هیأت علمی‌ از حیث مرتبه به ترتیب از مرحله پایین تر به مرحله بالاتر به مربی (Instructor) ، استادیار(Assistant Professor) ، دانشیار(Associate Professor) و استاد (Professor) تقسیم می‌شوند. به مرتبه استادی که بالاترین مرتبه هیئت علمی است استاد تمام یا فول پرفسور نیز می گویند. ملاک این دسته بندی مقالات، کتب چاپ شده ، فارغ التخصیلان دکتری و … می باشد.

کسانی که فاقد مدرک دکتری (PhD) هستند اما دارای مدرک کارشناسی ارشد هستند و عضو هیأت علمی‌دانشگاه می‌شوند به عنوان مربی استخدام می‌شوند (امروزه به ندرت دانشگاه ها حاضر می‌شوند کسی را به عنوان مربی استخدام کنند). معمولا ارتقای یک مربی به مرتبه بالاتر منوط به اخذ مدرک دکتری است ولی در برخی موارد استثنایی مربیان با داشتن امتیازات پژوهشی لازم و دفاع از یک رساله به مرتبه بالاتر ارتقاء می‌یابند بدون این که ضرورتا مدرک دکتری اخذ کنند. مربیانی که در طول استخدام مدرک دکتری اخذ می‌کنند، با چاپ یک یا دو مقاله علمی‌پژوهشی به مرتبه استادیاری ارتقاء پیدا می‌کنند.

دانشیاران در صورتی می‌توانند به مرتبه بالاتر یعنی استادی یا استاد تمامی‌ نایل شوند که حداقل چهار سال (در اکثر موارد عملا بیش از پنج سال) در مرتبه دانشیاری توقف داشته و حداقل امتیارات لازم آموزشی و پژوهشی و فرهنگی را به تشخیص هیأت ممیزه دانشگاه مزبور طبق آیین نامه ارتقای اعضای هیأت علمی‌کسب کرده باشند. هیات ممیزه ها معمولا در اعطای درجه استادی دقت بیشتری انجام می‌دهند تا مطمئن شوند که فرد مورد نظر واقعا شایسته درجه استادی است.

شاخص H یا H-Index یک مقیاس عددی است که نشان می دهد یک محقق چقدر عملکرد موثری داشته است. این شاخص در سال ۲۰۰۵ توسط یک فیزیکدان به نام جورج هیرش (Jorge Hirsch) در دانشگاه کالیفرنیا اختراع شد. هدف از اختراع این مقیاس عددی این بود که مشخص شود هر محقق در زمینه علمی خود چه اندازه مشارکت موفق داشته است.

سامانه گلوپ به عنوان اولین سامانه ارتباطی متخصصین و صنایع، از شما برای عضویت در این مجموعه دعوت به عمل می آورد. هدف سامانه گلوپ ایجاد بستری مناسب برای ارتباط اشخاص متخصص، با چالشها و مشکلات صنایع می باشد. ما در تلاشیم تا صنایع از طریق این سامانه چالشها و مشکلات خود را به اشتراک بگذارند و متخصصین بتوانند برای حل این چالشها با صنایع ارتباط برقرار کنند. با توجه به استقبال جامعه صنعتی از سامانه گلوپ، خواهشمندیم با پیوستن به مجموعه گلوپ و معرفی ما به همکاران خود باعث تقویت این شبکه ارتباطی شوید. برای مشاهده چالش های ثبت شده در حوزه فراوری مواد معدنی اینجا را کلیلک کنید.

این مطلب را دوست داشتید؟ با دوستانتان به اشتراک بگذارید...

دیدگاهتان را بنویسید

اگر درباره این مطلب نظری دارید می توانید از طریق این قسمت با ما و بازدیدکنندگان ما به اشتراک بگذارید.