یکی از تجهیزات بسیار پر کاربرد در دستگاه سازی ها و کارخانجات و به صور کلی هر آنجایی که سیستم های چرخنده وجود دارد، الکتروگیربکس است.
این تجهیز درواقع از یک گیربکس و یک الکتروموتور DC یا AC تشکیل و در یک واحد جمع آوری شده است. یک الکتروگیربکس می تواند همزمان عملکرد یک موتور الکتریکی و گیربکس را با هم داشته باشد. برای آشنایی هر چه بهتر با این تجهیز بسیار پر کاربرد، بهتر است ابتدا به مفاهیم گیربکس و موتورهای الکتریکی پرداخته شود.
اهمیت الکتروگیربکس
تکنولوژی این تجهیز به سال ها قبل مربوط می شود و در سالیان جدید فقط سعی بر آن بوده تا با تغییر مشخصات، راندمان و کارایی آن افزایش یابد. با توجه به گسترش استفاده از سیستم های یکپارچه در صنایع مختلف، استفاده از تجهیزاتی مانند الکتروگیربکس ضروری است. افزایش مصرف انرژی در صنایع و توجه به شرایط مصرف بهینه انرژی، باعث شده تا توجه به راندمان این تجهیز مخصوصاً در کشورهایی که هزینه انرژی بالاست، بسیار مورد توجه باشد.
این تجهیزات قابلیت استفاده در کاربری های مختلفی دارند که در ادامه به تعدادی از آن ها اشاره می شود.
موتور الکتریکی
موتور الکتریکی یا همان الکتروموتور ها تجهیزاتی دوار هستند با تغییر انرژی الکتریکی به مکانیکی که توانایی کار با جریان برق متناوب و مستقیم را دارند و به دو دسته کلی موتور AC و DC تقسیم بندی می شود .
اجزای الکتروگیربکس
الکتروموتور های گیربکس دار به نسبت کاهش دور موتور اجزای متفاوتی دارند که نسبت به فرم و جنس آن ها با هم فرق دارند. چرخ دنده ها یکی از مهمترین اجزای این سیستم می باشند که دارای نقش بسیار مهمی میباشد.
پوسته الکتروگیربکس : این قسمت تمامی دنده های سیستم را در درون خود جای میدهد. جنس ساخته شده این پوسته اکثرا از چدن ریخته گری میباشد.
شکاف های ورودی و خروجی: جنس این شکاف ها از آلمینیوم میباشد که اصولا یا به فرم سوراخ یا شکاف وجود دارند
از یاتاقان برای تحمل بارهایی ازنوع شعاعی و محوری شکاف های الکتروگیربکس استفاده می شود
برای محافظت الکتروموتور در مقابل عوامل محیطی مثل گرد و غبار بوسیله کاسه نمد انجام میگیرد.
درپوش کنترل روغن و بازبینی کاسه نمد
انواع الکتروگیربکس
به طور کلی متخصصان و طراحان گیربکس صنعتی که با نام الکتروموتور گیربکس دار میشناسیم بر اساس شکل ها و کاربردهای مختلف تولید و روانه بازار میکنند. هر نوع از این گیربکس ها با نام متفاوتی در بازار شناخته میشود که انواع آن ها به شرح زیر می باشند:
-گیربکس حلزونی
-گیربکس هلیکال یا شافت مستقیم
-گیربکس آویز
-گیربکس کرانویل پینیون
-گیربکس خورشیدی
-گیربکس ترکیبی
انتخاب الکتروگیربکس مناسب
وظیفه الکتروگیربکس های صنعتی یا الکتروموتورهای دارای گیربکس انتقال و تبدیل قدرت به گشتاور در موتور را برعهده دارد به همین منظور نکات و مشخصه هایی اساسی برای انتخاب دستگاهی با کیفیت بالا و بهره برداری صحیح و بهتر از دستگاه وجود دارند که باید در نظر گرفت و فراموش نکرد که تعدادی از آنها را در اینجا گرد هم آوردیم :
-مقدار توان ابتدایی و توان الکتروموتور به کیلووات
-محاسبه میزان دور چرخش موتور الکتروموتور در دقیقه
-دور چرخش تبدیل انرژی خارج شده از گیربکس صنعتی در دقیقه
-اندازه گشتاور خروجی
-نسبت تبدیل
-دمای محیط
-شرایط محیطی و آب و هوایی مثل گرد و خاکی بودن محیط، یخ زدگی هوا و استوایی بودن آن
-نوع و مشخصات الکتروموتور
-نوع انتقال انرژی بین اجزای مختلف الکتروموتور
-نحوه قرار گیری محور ها نسبت به هم
-مقدار بار شعاعی
-برنامه دستگاه
-پیکربندی الکتروموتور گیربکس دار
-میزان کارکرد در روز
-گیربکس صنعتی به دو دسته کلی تقسیم می شود
الکتروگیربکس کاهنده
کارکرد الکتروموتور گیربکس دار کاهنده به این صورت است که بین محرک و متحرک قرار میگیرد و مقدار دور مورد نیاز را تأمین می کند. این نوع گیربکس هاس صنعتی در شکل های مختلفی ساخته می شوند. این نکته را نباید فراموش کرد که سرعت در این نو گیربکس های کاهنده کاهش میابدو سرعت گشتاور افزایش پیدا میکند.
الکتروگیربکس افزاینده
در صنعت هایی که نیاز به دور بالا دارند مانند صنایع پالایشگاهی و مانند آن از این نوع گیربکس صنعتی افزاینده به کار میبرند به این نوع دستگاه ها الکتروموتور گیربکس دار افزاینده میگویند که بر عکس الکتروموتور های دارای گیربکس کاهنده میزان سرعت افزایش و به نسبت میزان گشتاور را کاهش میدهد.
کاربرد الکتروگیربکس
در دنیا امروزه الکتروموتور گیربکس دار به عنوان یکی از با اطمینان ترین و با کیفیت ترین مواد برای انتقال توان و انرژی و افزایش سرعت به کار میرود در نتیجه از این نوع الکتروموتور در بسیاری از صنایع استفاده میشود. صنایعی از جمله:
-صنایع فولاد
-صنایع سیمان سازی
-صنایع نئوپان سازی
-صنعت روی گیربکس
-صنایع پتروشیمی
-صنایع مس
-دستگاه های انتقال مواد در معادن
-آسیاب های بامیل
-دستگاه های انتقال مواد کوره های ذوب
چنانچه در حوزه کاری خود به مشکلی برخورد کردهاید و در جستجوی فرد و یا شرکتهای توانمند برای حل مشکلتان هستید می توانید با عضویت در سامانه گلوپ و ثبت مشکل خود با این افراد و شرکت ها ارتباط برقرار کنید.
برای مشاهده مطالب بیشتر به گلوپ پلاس مراجعه فرمایید.