شاید برای آزمون های استخدامی یا مصاحبه دکتری دچار سردرگمی در منابع فراوان موجود برای درس های مهندسی شیمی شده باشید.
ما در سامانه گلوپ با چند سری از مجموعه سوالات مصاحبه استخدامی مهندسی شیمی به صورت دسته بندی موضوعی برای کمک به شما پیش قدم شدیم.
با توجه به تجربه دوستانی که در مصاحبه ها شرکت کردند، احتمال مطرح شدن این سوالات پایه ای در مصاحبه ها بیشتر از بقیه است. در این قسمت قصد داریم در مورد بیشترین و معمولترین سوالاتی که در مبحث انتقال حرارت مطرح میشوند صحبت کنیم. پس اگر به دنبال تسلط سریع بر مباحث اصلی انتقال حرارت در مهندسی شیمی هستید، با ما همراه باشید.

انتقال حرارت چیست و چه تفاوتی با علم ترمودینامیک دارد؟
انتقال حرارت علمی است که به مطالعهی انتقال انرژی به علت اختلاف دمای اجسام میپردازد.
ترمودینامیک گرما را به عنوان شکلی از انرژی تعریف میکند که از مرزهای یک سیستم به واسطهی وجود اختلاف درجه حرارت بین سیستم و محیط عبور میکند.
به کمک روابط ترمودینامیکی میتوان وضعیت حالت تعادل، دمای تعادل و مقدار کل انرژی مبادله شده را به دست آورد. اما اگر پرسشهایی مانند شدت انتقال حرارت(مانند انتقال حرارت در واحد زمان)، تغییر دمای نقاط برحسب زمان(دمای نقاط مختلف در هر لحظه) و یا زمان لازم برای رسیدن به حالت تعادل مورد نظر باشد، ترمودینامیک پاسخگو نبوده و باید وارد مبحث انتقال حرارت شد.
دقت کنید که در ترمودینامیک، زمان مطرح نمیباشد در حالی که در انتقال حرارت زمان اهمیت دارد.
Q در ترمودینامیک، بیانگر مقدار انتقال حرارت است که واحد آن j است ولی Q در انتقال حرارت بیانگر شدت انتقال حرارت است که واحد آن J/s یا W است.
انتقال حرارت یک فرایند برگشت پذیر است یا برگشت ناپذیر؟
انتقال حرارت یک فرایند برگشتناپذیر محسوب میشود. بنابراین:
- انتقال حرارت در تمام فرایندهای واقعی باعث افزایش آنتروپی کل میشود.
- گرمای منتقل شده را نمیتوان به کمک رابطهی ترمودینامیکی Q=ʃTds محاسبه کرد.
منظور از نرخ و شار انتقال حرارت چیست؟
نرخ انتقال حرارت، مقدار انرژی انتقال یافته در واحد زمان است که واحد آن وات W میباشد. شار انتقال حرارت، مقدار انرژی انتقال یافته در واحد زمان و در واحد سطح است که واحد آن W/m^2 است.
مکانیزم های انتقال حرارت چیست؟
سه مکانیزم برای انتقال حرارت وجود دارد، هدایت یا رسانش(Conduction)، جابهجایی یا همرفت(Convection)، تشعشع یا تابشی(Radiation)
کدام نوع از مکانیزمهای انتقال حرارت نیاز به محیط مادی دارند و کدام یک ندارند؟
در میان سه مکانیزم موجود برای انتقال حرارت، انتقال حرارت با مکانیزم هدایت و مکانیزم جابهجایی نیاز به محیط مادی دارند ولی انتقال حرارت با مکانیزم تشعشعی نیاز به محیط مادی ندارد.
قانون فوریه را بیان کرده و بگویید نرخ انتقال حرارت هدایتی تابع چه عواملی است؟
براساس قانون فوریه نرخ انتقال حرارت(Q) برابر است با: (Q=-KA(dT/dx
با توجه به این رابطه میتوان گفت نرخ انتقال حرارت بستگی دارد به: گرادیان دما(dT/dx)، مساحت سطح عمود بر جهت انتقال حرارت(A) و جنس ماده(K)
دلیل علامت منفی در رابطهی قانون فوریه چیست؟
طبق قانون دوم ترمودینامیک، گرما از ناحیه با دمای بالاتر به ناحیهی با دمای پایینتر منتقل میشود. بنابراین اگر جهت مثبت محور x در جهت انتقال گرما در نظر گرفته شود، dT/dx همواره منفی خواهد بود. از طرفی نرخ انتقال حرارت در یک جهت معین همیشه مثبت است. پس برای این که Q عددی مثبت شود، علامت منفی را در رابطه میگذاریم.
ضریب انتقال حرارت هدایتی(K) در چه موادی بیشتر است؟ جامدات، مایعات یا گازها
مقدار K در جامدات بیشتر از مایعات و در مایعات بیشتر از گازهاست.
تفاوت جسم ایزوتروپیک با جسم غیرایزوتروپیک در انتقال حرارت چیست؟
در جسم ایزوتروپیک، هدایت حرارتی در یک محیط، در هر نقطه از جسم در جهات مختلف یکسان است ولی در جسم غیرایزوتروپیک، مقدار هدایت حرارتی در جهات مختلف متفاوت است.
ضریب نفوذ گرمایی(Thermal Diffusivity) بیانگر چیست؟
ضریب نفوذ گرمایی(α) بیانگر نسبت گرمای هدایت شده به گرمای ذخیره شده در جسم است و با رابطهی k/ρcp بیان میشود.
انواع انتقال حرارت جابه جایی چیست؟
انتقال حرارت جابهجایی به دو نوع اجباری و طبیعی تقسیم میشود. در جابهجایی اجباری، حرکت سیال با استفاده از وسایل خارجی(مثل پمپ و …) انجام میشود ولی در جابهجایی طبیعی(آزاد)، انتقال حرارت، به دلیل اختلاف دانسیته رخ میدهد.
قانون سرمایش نیوتون را بیان کنید.
بر اساس قانون سرمایش نیوتون، نرخ انتقال حرارت جابهجایی(Q) عبارت است از: Q=hAΔT که h ضریب جابهجایی و A سطح عمود بر انتقال حرارت است.
ضریب انتقال حرارت جابهجایی در چه حالتی بیشتر است؟
ضریب انتقال حرارت جابهجایی در حالت تغییر فاز(جوشش یا میعان) بیشترین مقدار را دارد. به طور کلی ترتیب بیشترین h بدین صورت است.
جابهجایی طبیعی گازهاh<جابهجایی اجباری گازهاh<جابهجایی اجباری مایعاتh<جوششh<میعانh
آیا ضریب انتقال حرارت جابهجایی یک خاصیت سیال محسوب میشود؟
خیر، h یک خاصیت سیال نیست(برخلاف k) بلکه یک پارامتر است و مقدار آن بستگی به همهی متغیرهایی دارد که برروی جابهجایی اثر میگذارند. مثل هندسهی سطح و خواص سیال
انتقال حرارت تشعشعی در چه مواردی بیشتر اهمیت پیدا میکند؟ آیا میتوانید مثالی برای آن پیدا کنید؟
انتقال حرات از نوع تشعشعی، همیشه بین اجسام در حال انتقال حرارت وجود دارد اما تنها در موارد اهمیت مییابد که دما بسیار بالا باشد. چرا که براساس قانون استفان بولتزمن، نرخ انتقال حرارت با توان چهارم دما رابطه دارد ولی از آنجا که ضریب σ برابر است با ۵.۶۶×۸-۱۰ تاثیر دما در دماهای بالا اهمیت پیدا میکند.
به عنوان مثال در خورشید یا در کورههای صنعتی که دما بالا میباشد، نقش انتقال حرارت تشعشعی به یک عنوان یک مکانیزم اصلی و تعیین کننده به شمار میآید.
تا این جا با پانزده سوال اصلی و مقدماتی در زمینهی انتقال حرارت در مهندسی شیمی آشنا شدید، که احتمال مطرح شدن سوالات پایهای از این قسمت بسیار زیاد است. در قسمت دوم انتقال حرارت با مفاهیم جزئیتری آشنا خواهید شد. پس با ما همراه باشید تا برای تسلط کامل و سریع در مباحث اصلی مهندسی شیمی به شما کمک کنیم.
از این که این صفحه را برای خواندن انتخاب کرده اید، سپاسگزاریم. لطفا برای ارائه ی مطالب بهتر، نظرات و انتقادات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
چنانچه در حوزه کاری خود به مشکلی برخورد کردهاید و در جستجوی فرد و یا شرکتهای توانمند برای حل مشکلتان هستید می توانید با عضویت در سامانه گلوپ و ثبت مشکل خود با این افراد و شرکت ها ارتباط برقرار کنید.
برای مشاهده مطالب بیشتر به گلوپ پلاس مراجعه فرمایید.